Lumihiutale

Lumihiutale

Luo vähän joulun taikaa elegantilla puisella lumihiutaleella

Tulosta sivu

Jouluna on hyvä aika käyttää kädentaitoja. Mikäli haluat tehdä jotain mikä on yksinkertaista ja silti häkellyttävän kaunista, tämä upea lumihiutale tuo sitä jotain sisustukseen. Lue kohta-kohdalta ohjeestamme miten.

 1. Mittaa ensin 3 puupaloistasi 800 mm pituuteen.

  snowflake_1

 2. Kiinnitä puutavara tukevasti mateliaalinpuristimia käyttäen ja sahaa nämä kolme palaa oikean kokoisiksi.

  snowflake_2

 3. Mittaa ja merkitse lyijykynällä jokaisen palan keskikohta. Näin luodaan urat, jotka mahdollistavat näiden kolmen palan asettamisen yhteen.

  snowflake_3

 4. Seuraavaksi tehdään sahauslinjat jokaiselle uralle. Käyttämämme puutavara oli 45 mm leveää. Me mittasimme urille kaksi 15 mm (s) ja 40 mm (l) sahauslinjaa ensimmäisen puupalan vastakkaisille puolille. Kahteen muuhun puupalaan mittasimme 30 mm (s) ja 40 mm (l) sahauslinjan.

  snowflake_4

 5. Kiinnitä pistosahaasi puuterä ja sahaa tarkasti urat kaikkiin kolmeen puupalaan.

  snowflake_5

 6. Nyt sinulla on puuta tehdäksesi lumihiutaleen kehykset. Keskiosa näyttää H-kirjaimelta ja ne kaksi muuta palaa sopivat molemmin puolin keskiosaa.

  snowflake_6

 7. Merkitse jokaisen puupalan päähän sahauslinjat lyijykynää ja viivoitinta käyttäen. Näistä tulee lumihiutaleen kärjet.

  snowflake_7

 8. Säädä pistosahasi viistosahaus asentoon ja sahaa huolellisesti lyijykynällä merkittyä viivaa pitkin.

  snowflake_8

 9. Nyt valmiina on koristeellinen lumihiutaleen kehyksen kärki.

  snowflake_9

 10. On aika koota kehys. Laita alimmaiseksi puunpala, jossa on 30 mm ura, siten, että ura on ylöspäin. Laita seuraavaksi paikoilleen keskiosa ja tämän jälkeen se toinen puunpala, jossa on 30 mm ura.

  snowflake_10

 11. Kiinnitä puunpalat yhteen ruuvilla akkuporakonettasi käyttäen.

  snowflake_11


 12. Seuraavaksi teemme lumihiutaleen ”tähden” keskipisteen. Piirrä ympyrä, jonka säteen mitta on 20 mm. Käytä harppia apunasi. Pidä harpin säde täysin samana ja piirrä 6 pistettä, jotka ovat samalla etäisyydellä ympyrän kehästä. Yhdistä pisteet suorilla lyijykynän viivoilla luodaksesi tähden muodon.

  snowflake_12

 13. Piirrä puupalaan toinen tähti ulkoviivojen sisäpuolelle luodaksesi rajavaikutelman. Tee tästä saman levyinen kuin kehyksesi on. Näin sinulla on valmiina tähden sisä- ja ulkorajat sahausta varten.

  snowflake_13

 14. Ennen sahaamista poraa reikä sisärajaan ja helpota näin sahauksen aloittamista.

  snowflake_14

 15. Kiinnitä puu asentoon materiaalinpuristimella. Sahaa tämän jälkeen pistosahallasi ja puuterällä huolellisesti tähden sisärajan ympäri. 

  snowflake_15

 16. Sahaa sitten tähden ulkorajan ympäri pistosahallasi.

  snowflake_16

 17. Viimeistele kärkihiomakoneellasi / Hioma-Hiirellä tähden reunat.

  snowflake_17

 18. Nyt on aika tehdä koristeelliset lumihiutaleen “varret” lisättäväksi kehykseen. Tarvitset yhteensä 12 kappaletta. Aseta tähden ulkoreuna vanerin kulmaan ja piirrä tähden sisäreunan ympäri. Näin piirrät sahausmerkit olemaan yhtä pitkiä ja leveitä kuin tähden kohdat. Kohdista nyt tähti viivaan. Toista tämä 12 kertaa.

  snowflake_18

 19. Viivainta apuna käyttäen piirrä suorat viivat jokaisen ”varren” päästä toiseen, kuten tässä kuvassa. Sahaa sitten 12 palaa pistosahallasi.

  snowflake_19

 20. Kiinnitä nyt tähti ja lumihiutaleen osat kehykseen.

  snowflake_20

 21. Käytä vasaraa ja nauloja liittääksesi osat kehykseen kestävästi. Mittaa viivoittimella, että lumihiutaleen osat ovat tasaisin välein ympäri kehystä.

  snowflake_21


 22. Nyt on aika tehdä pienempi tähti ja lisätä siten keskiosan koristeellisuutta. Piirrä 50 mm säteinen ympyrä harppia käyttäen.

  snowflake_22

 23. Kiinnitä puu tukevaan asentoon ja sahaa pistosahallasi kulmien ympäri.

  snowflake_23

 24. Kiinnitä pienempi tähti lumihiutaleesi keskustaan puuliimaa käyttäen.

  snowflake_24

 25. Maalaa lumihiutale haluamasi väriseksi ja lumihiutale on valmis!

  snowflake_25

Lumihiutale